Ensimmäinen yhteydeotto

Usein ensimmäiset yhteydenotot tulee ajankohtaiseksi, kun kotona pärjäämisessä tulee ongelmia. On tullut kaatuminen ja leikkauksen jälkeen tarvitaankin päivittäisissä toimissa apuja. Omaishoitaja alkaa uupua ja tarvitsee tukea jaksamiseensa. Omaiset ovat huomanneet muutoksia läheisessään. Eli yhteyttä otettaan, kun on pakkotilanne. Mielestäni palveluja kannattaa alkaa hankkia jo ennekuin on aivan pakko. Ammattilaiset osaavat auttaa ja neuvoa, miten kannattaa toimia, jotta toimintakyky pysyisi tallella ->ennaltaehkäisy.

 

Mitä apuja voi hankkia kotiin ja mistä?

Tänä päivänä on paljon tarjontaa erilaisista palveluista, on julkisinvaroin tuotettua palvelua, järjestöjen ja vapaaehtoisten tarjoamia apuja ja sitten meitä yksityisiä palveluntuottajia. Yhteystietoja löydät mm. kuntasi netti-sivuilta, somesta, googlaamalla (oletan, että tässä tapauksessa käytät internettiä, kun olet tämän blogin löytänyt), lehtimainoksista, ystäviltä, ilmoitustauluilta ja puhelinluettelosta. Palveluja löytyy niin mm. Siivoukseen, lumenluontiin, pihatöihin, pesuapua, kuntoutusta, lääkehoitoa, verikokeidenottajaa, asiointiapua, kauppapalvelua, ruuanlaittajaa, viriketoiminnanohjaaja, keskustelukaveria ym.

Mistä tietää hyvän palveluntuottajan?

Palvelun tarjoojalta vaaditaan laajaa osaamista ja verkostoa, jotta asiakkaalle löydetään juuri oikeat palvelut oikeaan aikaan. Asiakas yleensä tietää jo yhteyttä ottaessaan, mitä haluaa. Joskus vain tiedetään, että apua tarvitaan, mutta mitä? Mitä voisi hankkia? Ammattilainen osaa kartoittaa kokonaisuuden ja ehdottaa myös muita toimintakykyä tukevia palveluja. Mutta mistä tietää, ettei yli myydä palveluja? Sopimuksen ehdot on ainakin hyvä tarkistaa. Kannattaa ensisijaisesti kiinnittää huomiota, miten saat palveluja muutettua, lisättyä tai poistettua. Mikä on irtisanomisaika? Myös laatu asioihin kannattaa kiinnittää huomiota. Laskutuksen perusteisiin ja mistä hinta koostuu. Hyvä on saada vähintään arviolaskelma maksuista. Omavalvontasuunnitelma on oltava kaikilla, jotka tarjoavat alv0% palveluja ja yrittäjän kuulu tehdä aina sopimuspalveluista sekä suunnitelma. Ja tärkeää on myös se, miten tulette juttuun ja koetko olosi turvalliseksi, tätä tietty ei aina voi tietää ennen kuin olette olleet pidempään tekemisissä.

Huoh! Kuulostaa vaikealta, mutta ei kannata lannistua ammattilaisen käsissä asiasi hoituvat!

#ikääntyminen #kotonaasuminen #monipuolistaapuakotiin